Podcastit

Mikä on tuntisi hinta?

Oletko koskaan miettinyt minkä arvoinen tunti elämässäsi on? Mikä hintalappu sinulla tai sinun ajallasi on? Monet varmasti tietävät, kuinka paljon heidän tekemästä työstä laskutetaan tai kuinka paljon he saavat tunnilta palkkaa, mutta entäs vapaa-aika?

Aikaisemmassa podcastissa puhuttiin siitä kuinka aika on ainut aidosti uusiutumaton luonnonvara. Elinvuosien muodossa ajan häviämistä voi torjuta pitämällä itsensä terveenä ja hyväkuntoisena hankkimalla näin lisävuosia mutta silti se valuu enemmin tai myöhemmin pois.

Me suhtaudumme tähän arvokkaaseen resurssiin hyvin vaihtelevasti. Joskus heitämme sitä hukkaan, joskus käytämme sen tehokkaasti ja toisin emme edes tiedosta että se kuluu. Toisinaan ajan arvo on meillä mitätön ja haluaisimme vain, että se kuluisi nopeammin. Joskus taas emme haluaisi tiettyjen hetkien koskaan päättyvän.

Vaikka aika välillä on mittaamattoman arvokasta se ei koskaan ole arvotonta. Senkin ajan jonka haluaisimme kuluvan pois voimme pyrkiä käyttämään parhaalla mahdollisella tavalla ja pahimmatkin kärsimykset voimme viimeistään jälkikäteen kääntää vahvuuksiksi. Välillä kannattaa antaa ajan vain kulua täydessä rentoudessa ja huolettomuudessa mutta välillä sille kannattaa laittaa hinta.

Tunnin hinta

Kuinka paljon maksaisit yhdestä lisätunnista unta aamulla ennen töitä? 5€? 10€? 100€?

Tai tunnista ennen nukkumaanmenoa että voisit vaikka tentata huomiseen tenttiin ja silti saada hyvät yöunet? 5€? 15€?

Entäs baarissa kun kello lyö 03:29? 20€ 50€ 200€?!

Kattoa sille kuinka paljon maksaisimme lisätunnista elämässämme on vaikea laittaa, koska aika parhaimmillaan on mittaamattoman arvokasta. Mutta oman tunnin minimihinnan voi helposti miettiä. Rahan merkitys on tietenkin henkilökohtainen asia mutta itse ajattelen, että huonoimpanakin päivänä voisin maksaa lisätunnista vähintään 10€ minimihinnan ja monina päivinä ainakin 25€ tai huomattavasti enemmän.

Oman tunnin hintahaarukan tietämisestä on hyötyä ainakin kolmella selkeällä tavalla:

Ensinnäkin, ostoksien suhteen päätöksenteko helpottuu ja tehostuu kun tiedät tunnin minimihintasi. Mieti vaikka tilannetta missä katsot jonkin tuotteen hinnan netistä kotoa mutta tiedät, että saat sen halvemmalla kaupasta. Jos et tarvitse tuotetta heti ja tiedät tunnin minimihintasi voit nopeasti laskea kannattaako lähteä kauppaan vai ostaa netistä. Tai vaikka tilanteessa missä olet elektroniikkakaupassa ostamassa televisiota ja nopean nettivertailun tuloksena huomaat että toisella puolella kaupunkia saat sen 50€ halvemmalla. Lähdetkö ruuhkaan ajamaan toiselle puolelle kaupunkia ja vietät koko illan kaupoissa vai ajatko kotiin nauttimaan uudesta TV:stä? Itse olisin joskus lähtenyt ajamaan mutta nyt tiedän, että jos tähän reissuun menisi yli kaksi tuntia niin tekisin kaupat saman tien ja menisin nauttimaan vapaa-ajasta.

Toinen tapa miten voit hyödyntää tietoisuutta tuntisi hinnasta on arvioimalla arkipäivien aikasyöppöjä, esimerkiksi kotitöitä. Käsin tiskaamiseen menee viikossa helposti tunti ja vaikka laskisit aikaasi (10€) minimihinnalla maksaisi 250€ tiskikone itsensä puolessa vuodessa takaisin. Toinen miettimisen arvoinen asia voi olla siivoojaan hankkiminen. Koko kodin siivoamisessa menee helposti puoli päivää ja jos saat siivojan kaksioon 50€ hintaan (kotitalousvähennyksen jälkeen) niin melkein tienaat palkkaamalla yhden.

Kolmas tapa hyödyntää aikasi minimihintaa on miettiä ajan tehokasta käyttöä säästönä tai investointina. Jos minimihintasi on 25€ niin heräämällä kaksi tuntia aikaisemmin tekemään aamurutiinia saat tehtyä 50€ edestä itsesi kehittämistä ilman, että tilitäsi on lähtenyt senttiäkään. Voit myös olla iloinen siitä, että sijoitit itseesi juuri 50€ ”ilmaiseksi”. Not bad eh?

Ostokset, kotityöt ja tehokas ajan käyttö ovat vain muutamia loputtomien mahdoollisuuksien joukossa miten sinä voit tehostaa päätöksentekoasi ja ajankäyttöäsi laskemalla tuntisi minimihinnan. Tulet itse sen huomaamaan eri tilanteissa. Merkittävin asia on kuitenkin se, että tulet tietoisemmaksi siitä mihin käytät aikaasi.

0 comments on “Mikä on tuntisi hinta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: