Elämänmuutos Motivaatio

Miksi, Miten, Milloin: Kolme avainkysymystä elämänmuutoksen aloittamiseen

“Tieto ei riitä, pitää myös pystyä toteuttamaan. Tahto ei riitä, pitää myös tehdä” – Bruce Lee

”Paras aika istuttaa puu oli 20 vuotta sitten, tänään on toiseksi paras ja huomenna on liian myöhäistä” – Vanha kiinalainen sanonta

Oletetaan, että olet jo päättänyt jonkin osa-alueen mitä haluat kehittää elämässäsi. Haluat saada muutoksen aikaan, jotta elämänlaatusi parantuisi. Hienoa! Ensimmäisessä kirjoittamassani artikkelissa puhuin haasteista erinomaisena keinona elämänmuutoksen fasilitoimiseen. Tämä pätee edelleen ja voikin olla, että kun päätät parantaa elämän jotain osa-aluetta, teet sen haasteen muodossa. Ennen tätä on kuitenkin on tärkeää, että tiedät vastaukset seuraaviin kysymyksiin: Miksi? Miten? Milloin?

Miksi?

Kaikista henkilökohtaiseen kasvuun liittyvistä kysymyksistä tärkein on miksi. Siihen on myös vaikeinta vastata. Tarkan, lopullisen ja muuttumattoman vastauksen antaminen siihen onkin mahdotonta. Otetaan esimerkiksi tilanne missä nuori mies on salilla tapaamassa personal traineria:

PT: Tervetuloa! Noniin mikäs ois sun tavote salilla käynnin suhteen?

Asiakas: No mä haluisin kasvattaa lihaksia ja polttaa rasvaa.

PT: OK. Miksi?   Asiakas: No mä haluisin näyttää paremmalta.

PT: Okei, hyvä. Miksi?

Asiakas: Mitennii miks? Eiks nyt kaikki haluu näyttää paremmalta?

PT: Nii, kerro sä mulle.

Asiakas: No itseasias haluun näyttää paremmalta jotta voisin deittalla paremman näkösten mimmien kanssa..

PT: Ja miks sä haluisit deittaila paremman näkösiä mimmejä?  

Asiakas: No itseasias mul ei oo koskaan ollu pitkää parisuhdetta..  

PT: Noniin, nyt aletaan päästä asian juureen.

Miksi kysymyksen toistuvaa kysymistä kutsutaan juurisyyanalyysiksi. Se on erittäin tehokas tapa analysoida ja löytää totuus elämän eri tilanteista. Todellisuudessa aiemman esimerkin asiakas olisi voinut kadota kysymysten jälkeen. Nämä eivät välttämättä olekaa parhaimpa kysymyksiä asiakaspalvelutilanteissa. Siitä huolimatta se ei tarkoita, etteikö meidän pitäisi kysyä juuri näitä kysymyksiä itseltämme. Itse asiassa edellinen PT olisi voinut kysyä vielä: ”Miksi edes haluat parisuhteen?” johon vastaus olisi voinut olla ”no eikös kaikki haluu?”. Kuulostaa itsestäänselvyydeltä,mutta jos tarkemmin katsotaan, niin kaikki eivät parisuhdetta tahdo, ja syy miksi ihmiset yleensäkään tuntee vetoa vastakkaisen sukupuoleen, on meidän geenien halu lisääntyä.

Miksi onkin monesti monimutkaisempi kuin oletamme, minkä takia sen tietäminen on entistä tärkeämpää. Mieti hieman alla olevan listan ehdokkaita vastauksina kysymykseen Miksi.  Kuinka monta olet aiemmin käyttänyt toimiesi syynä ja mitkä ovat näissä tilanteissa olleet oikeat ja aidot syyt:

 • Terveys
 • Rikkaus
 • Rakkaus
 • Onnellisuus
 • Elämäntehtävä
 • Seksi
 • Muiden huomio
 • Kunnioitus
 • Hyväksyntä
 • Kosto
 • Patriotismi
 • Yhteiskunta/Ryhmäpaine
 • Voittaminen
 • Pelko
 • Viha
 • Kateus
 • Ahneus

Todellinen syy edellä mainitulle nuorelle miehelle salille menoon oli huono menestys seurustelun suhteen. Eikä hänen ajattelumallinsa täysin väärin ollutkaan. Hyvännäköiset ihmiset vetävät hyvännäköisiä ihmisiä puoleensa, mutta sen pitäminen ainoana ja tärkeimpänä osana seurusteluyhtälöä on selvä virhepäätelmä. Kyseinen nuori mies ajattelee niin kuin monet nuoret miehet ajattelevat ja luulee ulkonäön olevan tärkeintä viehätyksessä sukupuolien välillä. Ehkä juuri siksi, että miehille naisten ulkonäkö on viehätyksen kannalta hyvin tärkeää. Jos naisilta kysyy asiasta, niin monesti vastaus on monesti huumori ja itseluottamus. Salilla käynti toimii itseluottamuksen nostattamiseen myös, eikä hyvästä ulkonäöstä ole todellakaan haittaa, mutta huumoria ja uskallusta saa vaikka liittymällä Impro-komedia ryhmään tai harjoittelemalla julkista puhumista.

Miten?

Miten kysymyksen tärkeys henkilökohtaiseen muutokseen tulee selväksi kun katsoo alan kirjojen nimiä: Vallankäytön 48 Lakia, 4-Tunnin Keho, Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa, tai Ajattele oikein – menesty. Kaikki erinomaisia kirjoja jotka kertovat miten hankkia ja käyttää valtaa, polttaa rasvaa tai kuinka hankkia ystäviä ja menestyä elämässä. Miten kysymykseen vastaaminen liittyy aina muutoksen. Eri tekniikoiden, rutiinien ja metodien määrä kaikissa näissä muutoksen malleissa on niin suuri, että ne sisältävät myös toimimattomia ja haitallisia muutosmalleja. Toiselle tehokas treeni tai dietti tai uramuutos voi olla toiselle erittäin tuhoisa. Silti monet hyvät muutosmallit ja tekniikat ovat universaaleja. Olen monesti kuullut ja itsellenikin toistanut että ”tää ei vaan sovi mulle” tai ”tiedän et toi ei toimi”, kun olen puhunut tai ajatellut jotain toista tapaa tehdä asioita. Myöhemmin olen myös ymmärtänyt että juuri se minkä olen luullut olevan turha tai kaikista kauimpana omasta jutusta onkin ollut se tarpeellisin ja tehokkain tapa saavuttaa kasvua ja muutosta.

Oikean metodin valinnan lisäksi yksityiskohtaisuus ja täsmällisyys on tärkeää. Kuka tahansa voisi kertoa ylipainoiselle ihmiselle että ”syö vähemmän ja treenaa enemmän”, mutta se ei ikävä kyllä riitä, sillä kaikki eivät tiedä mitä pitää syödä vähemmän ja kuinka harjoitella. Sama pätee uramuutoksiin. Töihinsä kyllästyneelle voisi sanoa, että ota potkut ja perusta oma firma, mutta harva tietää tarkalleen että miten se tehdään.

Monesti vastaus miten kysymykseen tulee kokeilemalla. Kun teet itsestäsi oman elämäsi koekaniinin tiedat ainakin mikä toimii ja mikä ei. Ja vastaus miten kysymykseen myös muuttuu ajan myötä. Tietyt totuudet pätevät aina mutta toiset metodit toimivat paremmin joten uuden kokeilu ja kehittäminen on tärkeää. Itsensä kehittäminen on henkilökohtaista evoluutiota: heikot ja huonot elämäntavat väistyvät vahvojen ja parempien tieltä.

Milloin?

Viimeiseen kysymykseen onkin paljon lyhyempi selitys. Sen vastaamiseen voimme käyttää alussa olevaa kiinalaista sanontaa ja muokata siitä hieman aiheeseen sopivamman version:

Paras aika aloittaa elämänmuutos oli eilen, tänään on toiseksi paras ja huomenna on jo liian myöhäistä.

Ja itseasiassa, jos tiedät kahteen ensimmäiseen kysymykseen vastaukset niin Milloin kysymykseen ei ole muuta vastausta kuin NYT! Kuten aikaisemmassa podcastissa mainitsin: aika on ainut resursseistamme mikä ei ole uusiutuva.

Ja pitää myös muistaa, että vaikka vastaus kysymykseen milloin saattaakin olla NYT sen voisi myös muotoilla muotoon AINA. Tästä hyvä esimerkki on esim. ruokavalionmuutos laihdutuskuurin sijaan. Henkilökohtaisen evoluution pitää olla jatkuvaa. Jos se ei ole niin on helppo lipsua stagnaatioon ja myöhemmin degeneraatioon.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aina pitää suorittaa. Se tarkoittaa sitä, että suurimman osan ajastasi pysyt sillä polulla minkä olet itsellesi valinnut. Jos vaikka päätät päästä johonkin tiettyyn kouluun opiskelemaan niin silloin jätät bailaamisen väliin ja menet perjantai-iltana kirjastoon ja avaat skumpan sitten kun saat hyväksymiskirjeen kotiin.

Kuinka vastata näihin kysymyksiin?

Nopea vastaus: Google. Parempi vastaus: Se vähän riippuu. Miksi kysymys on kaikille erittäin henkilökohtainen ja vaatii juurisyyanalyysin sekä kyvyn olla rehellinen itsensä kanssa. Miten kysymykseen aiemmin mainittu Google on hyvä lähtöpiste vastausten kaivamiseen, mutta ihana internet on myös pullollaan pölynimurikauppiaita, joten valmistaudu sekä hyviin että huonoihin neuvoihin.

Motivaatiomiehen Tietopankki on hyvä paikka aloittaa, mutta kannattaa myös aina kysellä ihmisiltä, jotka ovat ylittäneet samat haasteet kuin ne mitä itse nyt kohtaat.

0 comments on “Miksi, Miten, Milloin: Kolme avainkysymystä elämänmuutoksen aloittamiseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: