Aamurutiinit Motivaatio Rutiinit

Paras alku päivään: Motivaatiomiehen päiväkirjarutiini

Päiväkirjan kirjoittaminen on kaikille tuttu metodi, jossa voi hyödyntää kynää ja paperia henkilökohtaisena terapiasessiona. Osana aamurutiinia, se on myös erinomainen keino omien ajatuksien jäsentämiseen.

Tässä kirjoituksessa esiteltävä päiväkirjamalli koostuu neljästä itselleen esiteltävästä kysymyksestä ja pohjautuu omiin kokeiluihin sekä Alex Ikonnin Five Minute Journal malliin. Alexin päiväkirjassa vastataan tiettyihin ennalta määrättyihin kysymyksiin eikä sen tekemiseen mene kuin viisi minuuttia. Tässä mallissa noudatetaan samaa periaatetta.

Motivaatiomiehen päiväkirja koostuu vastuksista seuraaviin kysymyksiin:

  • Miksi heräsin tänään?
  • Mitä pelkään tänään?
  • Mistä olen tänään kiitollinen?
  • Mitkä asiat tekevät tästä hyvän päivän?

Lisäksi kirjoitan vielä näiden jälkeen päivän vakuutuksen eli jonkin motivoivan lauseen minkä toistan itselleni. Käydään kaikki kohdat läpi.

Miksi heräsin tänään?

Tätä pidän tärkeimpänä kysymyksenä pitkäaikaisen elämänlaadun kannalta. Päivittäin tähän vastaamalla tarkistat, elätkö elämääsi niinkuin olet halunnut ja suunnitellut. Oma vastaukseni tähän kysymykseen alkaa lähes joka-aamu lauseella ”Mahdollistaakseni ihmiskunnan potentiaalin” ja jatkuu esimerkiksi ”tekemällä hyvää rekrytointityötä” tai ”valmentamalla muita”. Mikä tahansa oma tehtäväsi on, vastaamalla tähän kysymykseen päivittäin poistat itsepetoksen mahdollisuuden elämästäsi, sillä jos et ole tyytyväinen vastaukseesi joudut miettimään miksietkä ainakaan tietämättä ajaudu tilanteeseen, jossa elät vuosia elämää mihin et ole tyytyväinen.

Mitä pelkään tänään?

Pelkojen kirjoittaminen paperille palvelee ajan testaamaa muinaista oppia Tosinimen tietämisestä. Aina muinaisen egyptin mytologiasta renessanssin demonologiaan, jumalolentojen tai demonien tosinimen tietäminen on antanut vallan niihin. Pelot ovatkin tietyllä tavalla omia sisäisiä demoneitamme. Kun kirjoitat pelkosi paperille, annat niille nimen ja niiden valta vähenee, sillä tiedät mitä pelkäät. Kun olet kirjoittanut ne, laita kynä hetkeksi alas. Mieti hetki kuinka päihität nämä pelot ja sen jälkeen kirjoita suunnitelmasi niiden selättämiseen. Se että pelot ovat paperilla on ensiaskel, sen jälkeen tarvitset vielä sotasuunnitelman ja toteutuksen.

Monesti kun itse listaan pelkojani, huomaan että olen käsitellyt samoja aikaisemmin sekä huomaan kuinka mitättömiä ne monesti ovat. Tietämättömyys on pahinta, minkä tahansa ongelman kanssa, joten nimeä pelkosi ja ota niistä niskalenkki!

Mistä olen tänään kiitollinen?

Perspektiivin tärkeys elämässä on avain onnellisuuteen. Varsinkin meillä hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa suurimmalla osalla kansasta asiat ovat materiaalisesti hyvin, voi helposti unohtua kiitollisuus pienistä jokapäiväisistä asioista. Kun listaat asiat mistä olet kiitollinen, huomaat kuinka hyvin asiasti oikeasti ovat. Joskus elämän murjoessa se voi tuntua vaikealta mutta tekemällä sen päivittäin, omat ongelmat saavat uuden perspektiivin. Tony Robbins suosittelee kirjottamaan yhden erittäin pienen asian kuten kiitollisuuden siitä kuinka kauniilta pilvet tänään näyttävät, näin tuot kiitollisuuden itsestäänselviinkin asioihin. Omiin kiitollisuudenaiheisiin kuuluvat mm. Terveys, Sää (millä tahansa kelillä) sekä läheiset ihmiset.

Mitkä asiat tekevät tästä hyvän päivän?

Tämä viimeinen kysymys toimii itsensä toteuttavana ennustuksena. Yksinkertaisesti: Kun listaat asiat mitkä tekevät päivästä hyvän, tulet todennäköisesti tekemään ne ja menet tyytyväisenä nukkumaan. Muista kirjottaa pieniä ja yksinkertaisia asioita isompien sekaan jotta saat joka päivälle nukkumaan mennessäsi onnistumisen tunteen. Voit kirjoittaa vaikka, ”tästä tulee hyvä päivä kun muistan juoda kaksi lasia vettä kahvikuppia kohden” jne… Kannattaa myös kirjoittaa asioita, joiden tekemättä jättäminen tekee päivästä hyvän, esim. elektronisia laitteita päällä kello 21.00-07.00.

Päivän vakuutus

Viimeinen osa päiväkirjaa on jokin motivaatiolause, jonka avulla pusket itsesi päivään inspiroituneessa hengessä. Jos käyn salilla saatan kirjottaa esim. ”Raudasta tulee voimaa” tai ”Kuri on vapautta”. Yksi toistuvimmista vakuutuksista on Tony Robbinsin ”Victory Is Near”. Lainaa muilta tai keksi omasi ja aloita päivä inspiroituneesti!

Linkit

Five Minute Journal

Tim Ferrissin päiväkirjarutiini

 

3 comments on “Paras alku päivään: Motivaatiomiehen päiväkirjarutiini

  1. Paluuviite: Motivaatiomiehen Podcast Ep.7: Kuinka hallita omia pelkoja – Motivaatiomies

  2. Paluuviite: Miksi sinunkin kannattaa aloittaa aamurutiini – Motivaatiomies

  3. Paluuviite: Motivaatiomiehen Podcast Ep. 11: Aamurutiinit – Motivaatiomies

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: