Haasteet

10 viikon haasteet: Terveys, Rikkaus, Rakkaus, Onnellisuus, Merkityksellisyys

Haasteiden merkityksestä elämänmuutoksen vetureina ollaan tässä blogissa keskusteltu jo moneen otteeseen. Aiemmat haasteet ovat liittyneet treenaamiseen, kommunikointiin, paheisiin– sekä aamuruutiineihin ja osaa näistä myös sivutaan seuraavissa viidessä 10 viikon haasteessa. 10 viikkoa on pituutena hyvä, sillä se on tarpeeks pitkä siihen, että ehtii nähdä jo tuloksia mutta se on myös tarpeeksi lyhyt, eikä herätä samanlaista sitoutumiskammoa kuin uuden vuoden lupaukset.

Aiheet näille viidelle haasteelle olen valinnut amerikkalaisen valmentajan Tai Lopezin viestistä inspiroituneena. Hänen mukaansa ”hyvä elämä” (The Good Life) koostuu neljästä pääosasta: Terveydestä, Rikkaudesta, Rakkaudesta ja Onnellisuudesta. Neljä ensimmäistä haastetta tulevat keskittymään yhteen näistä. Viidenneksi aiheeksi ja haasteeksi olen lisännyt vielä merkityksellisyyden, mikä on mm. akateemisissa tutkimuksissa osoittautunut yhdeksi tärkeimmistä vaikuttajista ihmisten onnellisuuteen ja tuloksiin, erityisesti työelämässä.

Valitse näistä yksi tai useampi -yksikään haaste ei vaadi enempää kuin 15min päivässä joten ajan puutteesta se ei tule kenelläkään jäämään kiinni!

Terveyshaaste

Tämä simppeli haaste on helppo keino muutamalla yksinkertaisella säännöllä lisätä kuria ruokavalioon sekä harjoitteluun ja samalla kohentaa omaa terveyttään. Harjoitukset tehdään joka arkipäivä heti aamusta.

Kesto: 10 viikkoa/15min per päivä

Ruokavalio: Kuusi päivää viikossa seuraavat ruoka-aineet kiellettyjä: sokeri, alkoholi ja kaikki viljatuotteet kuten pastat, leivät, leivokset jauhoiset einekset jne… Yksi herkkupäivä jolloin kaikki menee.

Harjoittelu: Viitenä päivän viikossa heti herätessä viisi kierrosta seuraavaa:

  • 10 punnerrusta
  • 10 istumaan-nousua
  • 10 syväkyykkyä
  • 1-10 leukaa (Jos et omista etkä aio hankkia leuanvetotankoa, voit tehdä selkärutistuksia)

Tee siis viisi kierrosta ja joka viikko lisää yksi toisto jokaiseen sarjaan haasteen loppuun asti. Jos et pysty joihinkin suorituksiin, puolita määrä ja lisää toistoja viikoittain samalla periaatteella kuin edellä. Kirjoita tuloksesi ylös aina harjoituksen loppussa ylös. Kirjaa haasteen alussa myös painosi sekä vyötärön ja lantion ympärysmitat. Takaan, että kymmen viikon jälkeen tulet näkemään positiivisia muutoksia niin treenivihkossa, vaa’ssa kuin mittanauhassa.

Rikkaushaaste

Tämä haaste ei ole pyramidihuijaus eikä se myöskään lisää tulojasi. Nyt tarkoituksena on havaita täsmällisesti mihin omassa elämässäsi kulutat suhteettoman paljon rahaa. Jos se asia mikä syö varallisuuttasi ei ole välttämättömyys elämässäsi ja erityisesti jos rahaa menee ”paheisiin” niin nyt on aika jäädyttää nämä kulut kymmeneksi viikoksi.

Kesto: 10 viikkoa

Kuvaus: Avaa verkkopankkisi ja tarkastele tiliotteistasi alkuvuoden ajalta mihin asioihin olet säännöllisesti kuluttanut suhteettoman paljon rahaa. Älä keskity pelkästään yksittäisiin ostoksiin, vaan tarkastele myös säännöllisesti toistuvia ja kumulatiivisesti suuria kuluja. Valitse yksi ja pidättäydy kuluttamasta tähän kymmeneksi viikoksi. Haasteen alussa mittaa kuinka  paljon valitsemaasi rahareikään olet viikottain käyttänyt ja laita joka viikko se summa sivuun kesän rientoja rahoittamaan!

Hyvä esimerkki on lounaat, joihin menee helposti 50€ joka viikko. Motivaatiomies juo itse neljänä työpäivänä viikossa lounaaksi Bulletproof kahvin ja säästää näin n.45€ joka viikko.

Rakkaushaaste

Tämä haaste sopii niin sinkuille kuin parisuhteessa oleville. Jos olet sinkku tavoitteena on yksinkertaisesti saada lisää treffejä ja jos olet parisuhteessa tavoite on pienillä teoilla lisätä välittämistä ja aitoa läsnäoloa.

Kesto: 10 viikkoa

Kuvaus:

  • Sinkuille: 10 viikon aikana järjestä treffit vähintään joka toiselle viikolle. Ne voivat olla joko saman tai eri henkilön kanssa ja kaikki kahvihetkestä ”Yle Areena & Chill” iltaan lasketaan. Aktiivisuus on kaiken A ja O. Tämä haaste vaatii rohkeutta ja aloitteenottoa, joten älä pelkää kysyä numeroa kahvilassa taikka julkisissa, jos olette jo koko matkan ajan vaihtaneet katseita. Carpe Diem! You miss every chance you don’t take.
  • Parisuhteessa oleville: Tämä haaste on kauniin yksinkertainen: se vaatii vain kuuntelua. Tässä haasteessa joka viikon sunnuntaina käy läpi mielessäsi ne asiat missä kumppanisi on edeltävällä viikolla maininnut tarvitsevansa apua ja ne asiat mitä hän on toivonut. Kun olet päättänyt missä pystyt helposti auttamaan niin katso seuraavalle viikolle aika ja toteuta se. Tämä voi tarkoittaa kaikkea yhteisen illallisen valmistamisesta pitkän työpäivän jälkeen tai vaikka toisen pakottamista salille, kun hän on itse siitä puhunut, muttei saanut sitä aikaan. Ideana on että kuuntelet ja yllätät kumppanisi hänelle aidosti tärkeällä asialla.

Onnellisuushaaste

Onnellisuus on asia minkä määrittäminen on erittäin yksilöllistä ja myös hankalaa. Siitä syystä olen valinnut tähän haasteeseen teeman minkä itse olen aina huomannut johtavan onnellisuuteen: kiitollisuuden. Sen lisäksi että on erittäin hyvä tapa päivittäin ajatella niitä asioita mistä on itse kiitollinen, on sen ilmaiseminen muille äärimmäisen arvokasta.

Kesto: 10 viikkoa

Kuvaus: Kiitä joka päivä  jotain tuntemaasi tai tapaamasi henkilöä. Tämä voi tarkoittaa kirjeen kirjoittamista isovanhemmalle kiittäen jostain viisaudesta, jonka olet havainnut olevan tärkeää omassa elämässäsi tai se voi tarkoittaa myös Facebook viestin lähettämistä kaverille jossa kiität häntä esim. jostain aikaisemmasta palveluksesta. Laita hyvä kiertämään.

Merkityksellisyyshaaste

Miksi heräät aamulla? Minkä takia käyt töissä? Minkä takia käyt koulussa? Mikä on elämäsi tarkoitus/merkitys? Syvällisiä kysymyksiä ja viimeisin näistä on ehkä se syvällisin. Nämä kysymykset ovat tärkeimpiä elämässämme, mutta rutinoituneen ja kiirellisen arjen takia saataa mennä kuukausiakin niin, että emme mietti niitä. Aika tehdä muutos.

Kesto: 10 viikkoa/5min per päivä

Kuvaus: Joka aamu kymmenen viikon aikana kirjoita omaan päiväkirjaasi vastaukset seuraaviin kahteen kysymykseen:

  • Miksi teen tänään sen mitä teen?
  • Mitä pelkoja minulla on tästä päivästä?

Saman tyylinen aamurutiini on mm. Tim Ferriss:llä jota hän kutsuu nimellä ”5minute journal” ja hän vannookin pelkojen paperille kirjoittamisen voimaan tapana hallita niitä. Joten ota kynä käteen kahvikupin ääressä heti kun heräät ja muistuta itseäsi miksi teet mitä teet ja määritä ja selätä samalla pelkosi. Kun teet tätä kymmenen viikkoa, alkaa sinulle jo muodostua tarkemmin kuva siitä, miksi teet mitä teet, mitä pelkäät ja mikä on merkityksellistä.

0 comments on “10 viikon haasteet: Terveys, Rikkaus, Rakkaus, Onnellisuus, Merkityksellisyys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: