Elämänmuutos Päätöksenteko Tieto

Kuinka tehdä parempia valintoja ja johtopäätöksiä, osa 1: Vahvistustaipumus

Oletko joskus huomannut olevasi jostain asiasta täysin väärässä, vaikka aiemmin olit aivan varma mielipiteestäsi? Entä oletko joskus tehnyt ihmisistä nopeita johtopäätöksiä, joiden mukaan päätit olla heitä vastaan tai heidän puolellaan? Tai oletko joskus seurannut jonkun henkilön ohjeistusta ja noudattanut hänen kaikkia oppejaan, jopa asioissa missä hän ei ole asiantuntija? Itse voin vastata näihin kaikkiin kysymyksiin kyllä. Ja varmasti voivat kaikki muutkin.

Tälläisiä virheitä kutsutaan psykologiassa kognitiivisiksi vinoumiksi tai vääristymiksi (eng. cognitive bias) sekä heuristiikoiksi eli ajattelun oikoteiksi. Näiden ominaispiirre on olla toistuvia. Hyvä käytännön esimerkki löytyy golfaamisen parista:

Puttaaminen golfissa on yksi pelin tärkeimmistä osa-alueista, ja on erittäin turhauttavaa, jos puttaa reiän ohi jatkuvasti oikealta tai vasemmalta. Syynä saattaa olla vinouma näössä eli karsastus tai vääristyneesti epätasapainossa liikkuvat lihakset jumiutuneiden olkapäiden takia. Nämä vinoumat johtavat toistuviin virheellisiin putteihin. Toki virheputtauksia tulee, muutenkin esimerkiksi jos on laskenut kallistuksen väärin. Vinouman ero virheestä onkin toistuvuus.

Sama pätee ajatteluun, mutta ajatusten ja päätösten korjaaminen on hankalampaa kuin uusien lasien hankkiminen tai olkapäiden avaaminen hieromalla. Toistuvasti ohi menevät putit on helppo huomata, mutta vinoutuneiden ajatusten ja päätösten tunnistaminen on paljon vaikeampaa.

Tämä kirjoitus on ensimmäinen sarjassa, missä esitellään yleisimpiä kognitiivisia vinoumia ja heuristiikoita. Nyt keskitymme toistuvaan ja voimakkaaseen vinoumaan, vahvistustaipumukseen.

Vahvistustaipumus (Confirmation Bias)

Vahvistustaipumus voidaan määritellä tapana etsiä ja uskoa vain tietoa, mikä vahvistavat omia mielipiteitä, tavoitteita ja uskomuksia. Se on ikäänkuin tunnelinäkö ajattelulle. Hyvä esimerkki voisi olla. henkilö, joka on vakaumuksellinen sosialisti. Kyseinen henkilö ei etsi eikä suostu hyväksymään informaatiota mikä osoittaisi esimerkisi yritysten parantavan vähäsosaisten asiaa tai alhaisempien vero- ja sosiaalitukien auttavan heikompia. Yhtälailla vakaumuksellinen kapitalisti ei usko, etsi tai hyväksy tutkimuksia, informaatiota tai mielipiteitä, jotka osoittavat sosiaaliohjelmien hyödyn yrityksille, yksilöille tai yhteiskunnalle. Sama pätee ruokavalioiden, treenirutiinien, kännykkäbrändien, uskontojen ja muiden ideologioiden suhteen. Erityisesti ihmiset, joiden mielipiteet osuvat ääripäihin eri asioissa, ovat vaarassa sortua vahvistustaipuimukseen.

Mikä siis avuksi?

Vahvistustaipumuksen ymmärtäminen ja sen vähentäminen omassa päätöksenteossa kannattaa aloittaa viisiosaisella harjoituksella:

1. Tiedosta, että vahvistustaipumus on olemassa
2. Tarkastele ja/tai kysy tuttaviltasi mistä asioista kannat kaikista voimakkaimpia mielipiteitä
3. Mene ja uppoudu oman mielipiteesi vastakohtaan ja selvitä siitä kaikki
4. Argumentoi tällä uudella tiedolla omaa alkuperäistä mielipidettäsi vastaan
5. Tee selväpäisempi päätös uuden ja vanhan tiedon pohjalta ja selvitä mitä mieltä aidosti olet

Koko elämänsä lihaa syöneelle tämä voi tarkoittaa kasvisruokavalion kokeilemista ja oman dietin tarkastelua. Vegaanille esimerkiksi vastuullisesti metsästetyn riistalihan lisääminen omaan ruokavalioon ja oman hyvinvoinnin uudelleen tarkastelu voisivat olla hyödyllisiä.

Vahvistustaipumuksen ymmärtäminen ja tunnistaminen on äärimmäisen tärkeä kyky. Henkilökohtaisen kasvun suhteen on erittäin kasvattavaa, joskin myös kivuliasta, tutkailla omaa elämää ja katsoa milloin on tehnyt päätöksiä ja toiminut vahvistustaipumuksen alaisena. Kannattaa kuitenkin olla itselleen armelias kun vahvistustaipumuksia alkaa käsittelemään ja karsimaan, sillä ne ovat monesti muiden kognitiivisten vinoumien tukemia ja saattavat myös olla taustalla menestyksen saavuttamisessa.

Esimerkkinä menestystä tuoneesta vahvistustaipumuksesta voi olla vaikka ravitsemusterapeutti, joka on omalla dietillään saanut rutosti asiakkaita ja myynyt kasoittain kirjoja. Hän on niin uppoutunut omia mielipiteitään vahvistaviin ravitsemustutkimuksiin, että tuottaa erinomaista materiaalia siihen liittyen ja saa sen johdosta paljon asiakkaita. Jos hän tässä vaiheessa huomaisikin uuden tiedon pohjalta, että omat neuvot ovatkin olleet virheelliseen tietoon perustuvia, olisi se iso kolahdus egolle. Erityisesti sen takia, koska omiin tuotoksiin on investoitu paljon aikaa ja niillä on saatu menestystä.

Seuraavaksi

Ensi viikolla tässä artikkelisarjassa käydään läpi edelliseen esimerkkiin liittyvää toista vinoumaa, sitoutumisen eskalaatiota ja siihen liittyviä uponneita kustannuksia.

Siihen asti: mieti mihin asioihin itse olet taipuvainen etsimään vahvistusta.

0 comments on “Kuinka tehdä parempia valintoja ja johtopäätöksiä, osa 1: Vahvistustaipumus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: