Aamurutiinit Haasteet Inspiraatio Rutiinit

Kolme aamurutiinia uudenvuodenlupauksiksi

Muistatko lapsena nukkumaan mennessä sen tunteen mikä oli ennen jouluaattoa ja syntymäpäiviä? Et malttanut odottaa heräämistä aamulla! Mitä jos voisit joka ilta olla yhtä innoissasi heräämisestä?

Aamurutiini on erinomainen tapa tehdä jokaisesta aamusta kohokohta. Rutiinin aloittaminen on myös oivallinen uudenvuodenlupaus. On kyse sitten uuden asian opettelusta, kumppanin kanssa ajanviettämisestä tai treenaamisesta, haastamalla itsesi heräämään 30, 60, 90 tai 120 minuuttia aikaisemmin puolenvuoden ajaksi, otat päämäärätietoisella kurilla oman elämäsi haltuun. Jos et ole lukenut vielä edellistä postaustani aamurutiinien filosofiasta, kannattaa se tarkastaa ennen kuin luet eteenpäin. Jokaisen aamurutiini on henkilökohtainen asia, mutta esittelen tässä kuitenkin kolme perusmallia, mitä olen itse käyttänyt ja havainnut toimiviksi.

Bulletproof-Kahvia
Bulletproof-kahvia

Minimalisti

Tavoite: Tehokkuutta asioiden ja töiden tekoon
Kesto: 30-60 min

 • 1 min petaa sänky
 • 5-30 min 50 punnerrusta, 50 istumaan nousua 50 syväkyykkyä tai joku muu treeni
 • 5 min meditaatio (Valinnainen)
 • 4 min kylmä suihku
 • 15 min proteiini- ja rasvapitoinen aamiainen (esim. proteiinipirtelö maapähkinävoilla, keitetyt kananmunat, bulletproof kahvi jne.) + KAHVI

Herätyskello: the Rock huutamassa FOCUS! 

Minimalisti on huippurutiini kenelle tahansa, jolla on tiukka projekti tai deadline päällä. Se sopii erityisesti opiskelijoille tenttien aikana. Rutiini toimii erinomaisen hyvin silloin, kun voi tehdä töitä tai opiskella kotoa. Pieni treeni pistää petauksen jälkeen veren kiertämään ja kylmä suihku pesee viimeisetkin unen rippeet pois. Kun rutiinin viimeistelee vielä proteiini- ja rasvapitoisella aamiaisella, joka luovuttaa energiaa tasaisesti ilman verensokerin poukkoilua, olet valmis suorittaman vaikeimman ja tärkeimmän asian pois päiväjärjestyksestä.

Vielä paremman tuloksen saat, kun lisäät rutiinin SOME-sulun ja eliminoit muutkin häiriötekijät kuten uutiset ja radion. Pieni meditaatiokaan ei ole pahitteeksi ja sen voi lisätä, kun on päässyt rutiinin makuun. Kun aloitat päivän minimalistirutiinilla, pääset tehokkaasti kiinni päivän tehtäviin ja ennen kuin huomaatkaan, olet saanut hommat tehtyä. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kun hoidin kokeisiin lukemisen heti aamulla tämän rutiinin perään, sain viidessä tunnissa tehtyä asiat joiden läpikäymiseeen meni aikaisemmin kahdeksan tuntia. Kun muut vasta aloittivat pänttäämisen, oli oma päiväni jo paketissa.

Homo Universalis (Renessanssinainen/mies)

Tavoite: Perustan luominen tyydyttävälle ja menestyvälle elämälle
Kesto: 2 tuntia

 • 1 min petaa sänky
 • 10 min liikkuvuusharjoitteita/yoga/kata
 • 10 min meditaatio/hiljentyminen/rukous
 • 20 min kuuma suihku & täydellinen parranajo tai ihonhoito parhaita luomutuotteita käyttäen
 • 20 min herkullinen ja terveellinen aamiainen
 • 60 min jonkin asian opettelu mitä olet aina halunnut osata: instrumentti, kieli, urheilu, käsityö, filosofia, ammattiosaaminen, hengellisyys

Herätyskello: Niccolo Paganini – Concerto No.2 B Minor ”La Campanella”: Op. III Rondo

Tämän rutiinin insipiraatio ulottuu 10 vuoden taakse Munkkiniemen Yhteiskoulun lukioon, jossa lehtori Anteroinen puhui renessanssista ja siitä mitä Homo Universalis merkitsi. Henkilöt joita kutsuttiin kyseisellä nimikkeellä olivat osaajia kaikissa tieteen ja taiteen aloissa maalaamisesta veistämiseen ja filosofiasta lentokoneiden suunnitteluun. Da Vincit ja Michelangelot osasivat lähes kaikkea. Silloin mietin, kuinka hienoa olisi oppia asioita yhtä laajasti, mutta kuinka vaikeaa ja aikaavievää se olisi. Vasta myöhemmin ymmärsin ettei se niin vaikeaa ole. Käyttämällä tunnin verran aikaa joka aamu jonkin asian opetteluun minkä on aina halunnut oppia, voi jokaisesta tulla oman elämänsä homo universalis.

Tämä rutiini sopii erinomaisesti niille, joilla on viikoittain rutiininomainen aikataulu työn tai koulun puolesta. Laitat herätyskellon soimaan kaksi tuntia aikaisemmin ja vietät loistavan aamun. Itse käytin tätä rutiinia pitkään arkirutiinina, kun opiskelin yliopistossa. Kuvitelle se tunne, kun lähdet kotoa töihin kirkkain päämäärin, aivot terävänä, parhaimman näköisenä, huippuaamiainen energiaa antamassa ja leveä hymy kasvoilla sen asian tekemisestä, mille et aiemmin ”löytänyt aikaa”. Se on parasta.

Täydellinen pari

Tavoite: Aitoa läsnäoloa kumppanisi kanssa
Kesto: 1.5t

 • 15 min sängyssä makoilua muutaman torkun verran
 • 15 min aamiaisen tekemistä yhdessä
 • 1t aamiaisen rauhallista nauttimista, lehden lukemista yhdessä, päivän ohjelmasta puhumista tai pelien pelaamista

Herätyskello: Joe Satriani – Always with Me Always with You

Kaikki ovat varmasti kuulleet parisuhdeongelmista, jotka johtuvat liian vähäisestä yhteisestä ajasta. Vaikka töiden jälkeen aikaa riittäisikin, todelliseen läsnäoloon ei välttämättä ole energiaa. Aito läsnäolo onkin parisuhteissa äärimmäisen tärkeää ja viiden minuutin rakastava läsnäolo onkin arvokkaampaa ja tärkeämpää kuin 3 tuntia samassa tilassa vietetty aika omilla tietokoneilla (jos kyseessä ei ole saman pelin pelaaminen netin välityksellä). Tällä aamurutiinilla saatte kumppaninne kanssa takuuvarmasti vietettyä tunnin, jossa päätarkoitus on toisenne. Vaihtoehtoina voi olla myös jooga tai yhteinen lenkki ym. fyysinen toiminta hitaan aamiaisen ja pelien lisäksi tai sijaan. Rutiini sopii erinomaisesti esimerkiksi viikonloppuaamuihin.

Aamurutiini uudenvuodenlupauksena

Uudenvuodenlupauksena homo universalis rutiinin voi ottaa esimerkiksi arkirutiiniksi ja täydellisen parin vaikka kerran viikossa viikonloppuaamuihin. Haasteeseen kannattaa hakea mukaan ainakin yksi kurikaveri, joka aloittaa myös oman aamurutiininsa ja valvoo, että olet itse käynyt läpi aamuusi suunnitellut asiat. Valvominen onnistuu esim tarkastamalla whatsappin avulla onko toinen tehnyt vaadittavat asiat aamulla. Panokseksi sopii erinomaisesti esimerkiksi lounas kurikaverille jokaisesta tekemättä jätetystä rutiinista. ”Liian vähän unta” tai ”herätyskello ei toiminu” ovat vain tekosyitä. Takaan, että puoli tuntia lyhyempi yöuni tai skipattu Netflix-sessio illalla ei tunnu missään sen jälkeen, kun huomaat aamurutiinin positiivisen vaikutuksen elämääsi.

Linkkejä ja resursseja

Bulletproof-kahvin resepti:

 • Keitä kuppi kahvia
 • Lisää 2rkl luomuvoita (suolaton)
 • Lisää 1-2 rkl kookosöljyö tai mct-öljyä
 • Sekoita shakerissa tai blenderissä
 • Nauti!

Linkki Bulletproof kahvin kehittäjän Dave Aspreyn sivulle

3 comments on “Kolme aamurutiinia uudenvuodenlupauksiksi

 1. Paluuviite: 10 viikon haasteet: Terveys, Rikkaus, Rakkaus, Onnellisuus, Merkityksellisyys – Motivaatiomies

 2. Paluuviite: Miksi sinunkin kannattaa aloittaa aamurutiini – Motivaatiomies

 3. Paluuviite: Motivaatiomiehen Podcast Ep. 11: Aamurutiinit – Motivaatiomies

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: