Aamurutiinit Elämänmuutos Inspiraatio Motivaatio Rutiinit

Miksi sinunkin kannattaa aloittaa aamurutiini

Mitä ajattelet kun menet nukkumaan? Ehkäpä mietit, että ”olipas hyvä päivä” tai ”on ihana vihdoinkin päästä nukkumaan”. Toisinaan mielessä pyörii, että ”en halua herätä huomenna, sillä työpaikalla tai koulussa on raskasta tai tylsää jne”. Mitä jos joka aamu olisitikin täynnä energiaa? Entä jos nukkumaan mennessä et malttaisi kuulla herätyskellosi serenaadia?

Miten itse löysin aamurutiinit

Neljä vuotta sitten olin opiskelijaboksissani katsomassa seminaarivideota. Eräs kanadalainen personal development psykologi kuvaili miltä hänestä tuntui mennä sänkyyn sanoin:

I CAN’T WAIT TO WAKE UP!

Hän kertoi elämänsä olevan niin jännittävää ja mielenkiintoista, ettei malttanut tuhlata sitä nukkumiseen. Tästä insipiroituneena ajattelin kuinka jännittävää ja innostavaa opiskeluelämäni aidosti oli. Kun tietoisesti muistutin siitä itseäni, onnistuin heräämään aikasin ja innoissani. Tätä ei kuitenkaan kauaa kestänyt, sillä vaikka luennot ja kurssit kiinnostivat, olivat ne silti ”vain koulua” ja aamut palasivat itseni ja painovoiman väliseen taisteluun.

Tätä kesti kaksi vuotta, kunnes ystäväni suosituksesta tutustuin Tim Ferrissin kirjoihin 4-Tunnin työviikko, 4-Tunnin keho ja 4-Tunnin kokki. Kirjoissa hän esittelee elämäntapasuunnittelun tekniikoita työntekoon, treenaamiseen, nukkumiseen, kokkaamiseen ja moneen muuhun asiaan. Näihin periaatteisiin tutustuminen johti siihen, että suunnittelin ensimmäiset omat aamurutiinini. Halusin tehdä aamuisin jotain mikä veisi minua henkilökohtaisesti eteenpäin. Aloitin jokaisen aamun lukemalla kirjaa. Sitten lisäsin treenaamista, meditaatiota, herkkuaamiaisia ym. Viimeisien vuosien aikana olen kokeillut monia rutiineja ja nyt aamuni näyttää yleensä tältä:

  • 1 min sängyn petaaminen
  • 2 min kylmä suihku
  • 5-10 min meditaatio
  • 1 min kahvi
  • 30 min shakkia tietokonetta vastaan
  • 30 min uuden kielen opettelua Duolingolla

Tähän reilun tunnin aamurutiiniin liittyy nykyinen haasteeni, jossa haluan jumpata aivojani ja opetella uusia kieliä. Se myös pitää huolen siitä, että opin jotain uutta joka päivä ja että mieleni on fokusoitunut ja valmis päivään. Monina aamuina lisään tähän myös salitreenin. Ensimmäisen kerran tarkastan somea tai sähköpostia vasta kirjoittamisen jälkeen juuri ennen töihin lähtöä.

Mikä tekee aamusta erityisen?

Aamurutiinit ovat erinomainen työkalu elämäntapasuunnitteluun. Kaikilla meillä ei ole superjännittäviä töitä tai projekteja, mitkä katapulttaavat meidät pois sängystä, mutta sopivalla aamurutiinilla on mahdollista tehdä päivän ensimmäisistä tunneista sellaisia joiden vuoksi ei malta jäädä sänkyyn.

Sen lisäksi, että herääminen aikasin ja innoissaan tuntuu hyvältä ja on loistava alku päivälle, on aamurutiineissa lisäksi erityinen hyöty: aamut ovat se aika päivästä, milloin sinulla on suurin mahdollinen kontrolli.

Hereillä olo ilman ulkoisia häiriötekijöitä on harvinainen tilaisuus. Heti kun ensimmäinen tekninen laite yhdistyy internetiin, kontrolli omista ajatuksista alkaa livetä. Ja tilanne vain pahenee kun lähdet kotoa: joudut väkisin ihmisten, mainosten ja tapahtumien vaikutuksen alaiseksi ja olet yhä vähemmän kontrollissa ajatuksistasi ja tunnetiloistasi. Tietysti voisit eristää itsesi keskelle Lappia ja sulkea kaikki ulkoiset häiriöt pois, mutta se ei ole jokapäiväiseksi harjoitteeksi kovin käytännöllinen.

Maksimaalisessa kontrollissa on kuitenkin mahdollista olla lyhempiä jaksoja päivittäin. Tässä aamurutiinit ovat erittäin käteviä. Päivä kannatta aloittaa tekemällä tärkein asia henkilökohtaisiin päämääriin tai tavoitteisiin liittyen ENSIKSI, ennen kuin mikään ulkopuolinen ärsyke vie sinulta tahdonvoiman.

Kuvittele se yksi juttu mitä olet aina halunnut tehdä: olkoon se aamulenkki, uuden kielen opiskelu tai vaikka kumppanisi kanssa aito läsnäoleva ajan vietto, ja tee siitä aamurutiinisi tarkoitus. Heräämällä puoli tuntia aikaisemmin ja ryhtymällä omaan juttuusi heti herätessäsi poistat myös tekosyyt sen tekemättä jättämiseltä. Uuden kielen opettelu 8-12 tunnin työpäivän jälkeen? Ei tule tapahtumaan. Entäs 30 minuuttia opettelua heti aamulla ja 30 min aikaisemmin nukkumaan ilman illan viimeisiä Facebook ja Instagram pläräyksiä. Paljon helpommin toteutettavissa.

Miten kiskot itsesi ylös aamuviideltä?

Niin kauan kuin itse muistan, herääminen ei ole ollut helppoa. Olen aina kadehtinut niitä jotka silmät avattuaan ovat saman tien ylhäällä, eivätkä tahdo enää pysyä sängyssä. Itse en kuulu tähän joukkoon. Jopa nykyään johonkin aamurutiiniin itseni ylös kampeaminen on taistelun takana. Vaikka nukkuisin 4, 6, 8 tai 12 tuntia, haluaisin aina nukkua enemmän. Silti nousen ylös kellon soidessa, monesti aamuviideltä, koska tiedän jo parin minuutin jälkeen sen olevan oikea päätös: first win of the day.

Oman rutiinin rakentaminen kannattaa aloittaa kysymällä itseltään mitä olet aina halunnut tehdä, mutta mihin ei koskaan ole ollut aikaa. Jos se on uuden kielen opettelu, niin lue vaikka puoli tuntia kyseisen maan parasta sanomalehteä. Jos se on lenkkikunnon kasvatus, niin käy joka toinen aamu lenkillä ja tee joka toinen aamu puoli tuntia lihashuoltoa. Mikä tahansa se onkaan, aloita pienestä puolen tunnin rutiinista ja kasvata siitä pidempi, kun nälkä kasvaa. Rutiini voi olla jokaiselle päivälle, arkipäiville tai vaikka vain muutaman kerran viikossa.

Parasta hyvässä aamurutiinissa on se, että ulkona voi olla surkein loskasää ja koko päivän kaikki voi mennä duunissa pieleen, mutta koska olet heti päivän alussa tehnyt jotain mille et ole aikaisemmin löytänyt aikaa, on päiväsi ollut jo hyvä!

Muista kuitenkin nukkua tarpeeksi! Jotta saat sen tunteen että et malta herätä eeppisiin elämää muuttaviin aamuihin, pitää sinun saada tarpeeksi unta. Erityisesti jos heräät ennen klo 8-16 työvuoroa, pitää sänkyyn mennä aikasin. Toisaalta se saattaa olla juuri se uhraus minkä joudut tekemään oman elämäsi parantamiseksi.

Lisää aamurutiineja Motivaatiomieheltä: 

https://motivaatiomies.net/2015/12/09/kolme-aamurutiinia-uudenvuodenlupauksiksi/

https://motivaatiomies.net/2016/05/27/paras-alku-paivaan-motivaatiomiehen-paivakirjarutiini/

3 comments on “Miksi sinunkin kannattaa aloittaa aamurutiini

  1. Paluuviite: Kuinka lisätä kontrollia omaan elämään – Motivaatiomies

  2. Paluuviite: Motivaatiomiehen Podcast Ep. 11: Aamurutiinit – Motivaatiomies

  3. Paluuviite: Motivaatiomies – Ep.11: Aamurutiinit 3.11.2016 | Jakso.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: