Elämänmuutos Haasteet Motivaatio Podcastit Rutiinit

Kuinka taata menestys uudenvuodenlupauksissa

Uudenvuodenlupaus on erinomainen tapa luoda positiivista muutosta elämään. Onnistunut koko vuoden mittainen lupaus on kunnioitettava suoritus, mutta monesti se jää vain muutaman viikon kokeiluksi tai parhaimmillaan tipattomaksi tammikuuksi.

Uudenvuodenlupausten epäonnistumiseen on useita syitä. Näitä ovat esimerkiksi liian pitkä haaste, liian vähän motivaatiota mennä epämukavuusalueelle, tai vaikkapa loukkaantuminen, jos kyseessä on ollut liikuntaan liittyvä lupaus. Kaikki lupaukset ovat tietyllä tavalla haasteita. Tahdomme haastaa itsemme juomaan vähemmän, treenaamaan enemmän, meditoimaan useimmin jne. Onnistuaksemme näissä haasteissa on huolehdittava siitä, että noudatamme kolmea yksinkertaista sääntöä:

1. Tarkka määritelmä

Ensimmäisenä pitää tietää mitä tehdään, miten paljon tehdään ja kuinka pitkään tehdään. Sanonta kuuluukin, ”Mitä voidaan mitata, voidaan hallita”. Tämä pitää erinomaisesti paikkansa haasteiden kohdalla. ”50 kyykkyä joka aamu” on helpompi suorittaa ja ylläpitää kuin ”tee treeni joka aamu”.

Myös haasteen pituus on erittäin tärkeää. Uudenvuodenlupausta tehdessä moni tuntee itsensä optimistiseksi, mutta on hyödytöntä, jos haasteesta luovutaan jo parin viikon jälkeen. Aluksi saattaa olla parempi ottaa hieman lyhempi haaste, jolloin pääset kiinni onnistumisen tunteeseen nopeammin. Koko vuoden mittainen lupaus on raskas haaste, erityisesti, jos itse prosessi ei ola palkitseva. Haasteiden onkin hyvä olla vähintään 7 viikon pituisia, erityisesti päivittäisten haasteiden kohdalla. University College London yliopiston tutkimuksen mukaan pysyvä tapamuutos kestää keskimäärin 66 päivää. Kun jaksaa ylläpitää haastetta päivittäin näin pitkään, sen jatkaminen siitä eteenpäin on helpompaa. Mutta millä pidetään huoli siitä, että pääset läpi ensimmäisistä 66:stä päivästä? Laittamalla tarpeeksi kova panos.

2. Panos

Panoksen laittamiseen liittyy kauniin yksinkertainen periaate: panoksilla pidetään huoli siitä, että haasteessa epäonnistuminen on mahdotonta. Tämä onnistuu tekemällä epäonnistumisesta tarpeeksi kivuliasta.

Kuvittele, että sinun olisi pakko maksaa kaverillesi 100 € joka kerta kun juot lasin alkoholia? Pitäisitkö tipattomasta kiinni koko kuun ajan? Todennäköisesti. Entä jos tavoitteesi olisi olla syömättä roskaruokaa kuukauden, ja joka kerta kun söisitkin, kaverisi kirjoittaisi Facebookiin tililläsi noloja tarinoita? Jäisi varmaan mäkkäri väliin.

Syy tähän on siinä, että ihmiset ovat paljon herkempiä asioiden menettämiseen kuin niiden saamiseen. Esimerkiksi, kumpi sattuu enemmän: Se, että et voita 100€ arpajaisissa vai se, että menetät 100€ lompakon hävittyä? Ihmiset pitävät lompakostaan hyvää huolta ja vaalivat sitä, mutta aika kevein mielin ostavat arpakuponkeja tai laittavat rahaa vedonlyöntiin.

Vaikka haasteessa olisikin panos, voithan aina olla kertomatta kaverillesi että kävit kaljalla tai söit roskaruokaa. Onkin tärkeää valita kurikaveri, joka on haasteessa kanssasi mukana ja valvoo haasteesi suorittamista.

3. Kurikaveri

Kurikaverin tärkein työ on pitää huoli siitä, ettet niin sanotusti ”kuseta itseäsi”. Kurikaverin pitää olla sellainen henkilö, jolle et missään nimessä halua valehdella ja mielellään sellainen, joka myös näkee petoksesi läpi. Hänen olisi myös hyvä olla itse samassa haasteessa mukana, jolloin toimisit itse vastavuoroisesti kurikaverisi kurikaverina. Tällöin haasteeseen tulee lisää kilpailuhenkeä, mikä tekee siitä mielekkäämpää ja motivoivampaa.

Panosten ja kurikaverin kanssa kannattaa olla luova. Panokset voivat myös olla palkintoja ja kurikavereita voi olla monia. Hyvänä esimerkkinä Motivaatiomiehellä ja hänen kavereillaan oli 2012 keväällä 100 punnerruksen, 100 istumaannousun ja 100 selkäliikkeen haaste. Haaste suoritettiin heti herätessä viitenä päivänä viikossa tammikuun alusta juhannukseen asti. Panoksena jokaisesta suorittamattomasta aamusta oli yksi tölkki olutta, ja jokaisesta kokonaan suorittamattomasta viikosta viikon oluet sekä pullo vodkaa. Sovimme, että panoksista tulleet sakot joisimme yhdessä ystäviemme kanssa juhannuksena. Itse toin 11 kaljaa, yksi ystävistäni vain viisi, ja eräs kokonaiset kaksi lavaa ja pullon vodkaa: panokset eivät olleet pelkkä rangaistus, vaan myös palkkio.

Oma uudenvuodenlupauksesi

Uusivuosi on täällä, joten nyt kannattaa alkaa miettimään omaa haastetta tai uudenvuodenlupausta. Suunnittelu on hyvä aloittaa jostain asiasta, mitä olet monta vuotta miettinyt, ja jonka haluat nyt vihdoinkin selättää!

Hyödyllisiä sovelluksia ja nettisivuja:

http://www.stickk.com (erinomainen haastesivusto ja sovellus, minkä avulla voi lisätä panoksia ja kavereita mukaan haasteisiin)

3 comments on “Kuinka taata menestys uudenvuodenlupauksissa

  1. Oikein sydämen täydeltä menestystä Jesse 💗 Oli kiva lukea tuosta haasteesta. Pitääkin miettiä jokin konkreettinen omaan kuntoiluun ja kunnonkohotukseen liittyen. Seuraan sinua 😊

    Tykkää

  2. Paluuviite: Tipaton? Röökitön? Sokeriton? Kädetön? Pidättätyväisyyshaasteet uudenvuodenlupauksina | Motivaatiomies

  3. Paluuviite: Miksi, Miten, Milloin: Kolme avainkysymystä elämänmuutoksen aloittamiseen – Motivaatiomies

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: